Santiago Montobbio parla d’art i poesia a l’Espai Lluís Ribas: TotSantCugat.cat

Fuente: TotSantCugat.cat


Un moment de l'acte a l'Espai Lluís Ribas. FOTO: Artur Ribera

Santiago Montobbio parla d’art i poesia a l’Espai Lluís Ribas

C.Caballé

Cultura El poeta ha presentat a la sala santcugatenca el seu darrer llibre, ‘La poesia es un fondo de agua marina’

La vinculació entre les diferents arts fou el fil conductor del col·loqui que aquest dijous, 13 de desembre, es va celebrar a l’Espai Lluís Ribas.
Una xerrada entre dos artistes i amics, Lluís Ribas i Santiago Montobbio, que va servir per conèixer l’estreta relació que els uneix, nodrint-se mútuament a l’hora de crear.

Lluís Ribas, qui va aprofitar per presentar nous quadres a la sala, va introduir la presentació tot dient que “no em sento capacitat per presentar el Santiago poeta, però sí per fer-ho a nivell personal”. D’aquesta manera, va assenyalar que “som molt diferents, però alhora molt iguals; jo pinto amb el pinzell, i ell ho fa amb les paraules”, i va destacar que, tots dos són artistes, ja que “un artista el que vol és expressar coses, ja sigui amb pintura o amb poesia”, tot explicant el per què considera que són dues cares de la creació artística molt vinculades entre elles.

Santiago Montobbio va iniciar la seva intervenció tot recordant com es van conèixer amb el Lluís Ribas. A partir d’aquí va fer un recorregut per la història que els ha portat fins a la col·laboració actual, de la que en destaca que “es basa en un profund respecte i amistat, ja que jo el vaig conèixer a ell per l’art, i ell a mi a través de la poesia”. I és que molts dels poemes escrits per Montobbio han aparegut publicats al costat d’obres de Lluís Ribas. Durant l’acte, el poeta va repassar els poemes que els van fer conèixer, va presentar els del seu darrer llibre, i en va avançar del seu futur treball. De tots ells en va destacar que “és bonic que un artista incideixi sobre un altre, i veure com la llum i l’aire dels quadres de Lluís Ribas també hi són presents als meus poemes”.

Una relació que ve de lluny 
El llibre es va presentar a la sala, com ja havia passat amb anteriors propostes de Montobbio, gràcies a la col·laboració artística que l’escriptor i poeta ha mantingut amb Lluís Ribas des de fa molts anys. Ja l’any 1996 va publicar els seus poemes a la revista editada per l’Espai Lluís Ribas Notas. El 2009 va escriure el llibre de Lluís Ribas Els colors del blanc i el 2006 i 2010 va fer lectures dels seus poemes al mateix espai.

Santiago Montobbio

Santiago Montobbio
Foto: Anna Xalabarder

Volvió a escribir

después de 20 años de silencio. Entonces Ernesto Sábato, Miguel Delibes, Juan Carlos Onetti y Camilo José Cela describieron su poesía como honda, misteriosa, envidiable.
Es Santiago Montobbio (Barcelona, 1966) de esa estirpe de poetas que cosechan el misterio en la cotidianeidad, que se transportan con ligereza a ese otro lado donde está la sombra alumbrada y vuelve sembrado de palabras tan sencillas como poderosas, tan sobrenaturales como humanas.
(María García Esperón)